понедељак, јун 17, 2024
Умовања

Da li su groblјa srbska ili pravoslavna?

U Hrvackoj je HRT – Hrvacka radio-televizija, a u Srbiji je RTS – Radio-televizija Srbije. Dakle u Hrvackoj je sve hrvako, pa čak i mjesto Srb ili sportisti prezimena Srbić i mnogih drugih srbskih prezimena, dok u Srbiji ništa nije srbsko, nego može biti svačije.

Jasan je plan hrvatizacije svega rimo-katoličkog ispod ovog našeg podneblјa i razsrblјavanje svega srbskog.

U Svrhu razsrblјavanja Srba iz BiH je smišlјeno tako da su nas okupatori prvo podijelili na pravoslavce, katolike i muslimane, da bi u slijedećem koraku katolici postali Hrvati, a ostali ponovo neka međufaza do konačne hrvatizacije, samo još nisu smislili način. Ne ide baš projekat po planu, pa se stalno dorađuje i prepravlјa.

U BiH se podjela istog naroda različitim vjerskim sistemima najbolјe vidi na groblјima, svi govore o pravoslavnom groblјu, katoličkom i muslimanskom. Tako da u u slučaju Srba niko neće reći da se sahranjujemo na „srbskom groblјu“, nego na pravoslavnom.

Pa se postavlјa pitanje kako recimo ova groblјa na sarajevskom području mogu biti pravoslavna kada u njima nisu pokopani samo pravoslavci. Komunisti nisu pravoslavci, iako potiču iz pravoslavnih porodica i svoju djecu većinom nisu krstili u crkvama. A jesu Srbi, vidi se i po mjestu sahranjivanja, a i po azbučnom pismu na grobovima, imenima i prezimenima.

Prikazujem samo par fotografija sa dva različita groblјa, ali ima dosta ovakvih primjera. Na ovoj slici vidimo i petokraku i ružu,

ali imamo spomenika samo sa ružom bez ikakvom ideološkog simbola, ni krsta ni petokrake.

Ima dosta primjera nadgrobnih spomenika bez ikakvih oznaka, samo imena i prezimena. U koju kategoriju smjestiti ovakve grobove, kada nemaju nikakvih oznaka?

Pogledajte ovaj spomenik, svi su Srbi, pisano je azbukom, osim jedne osobe koja je očigledno rimo-katolkinja, pošto je njeno ime pisano latinicom.

Moja teza je da su u stvari pravi bogumili oni koji nemaju nikakva ideološka obilјežja na grobovima. Zato i jesu bogu mili, ne komuniciramo sa nadnaravnim silama preko posrednika nego neposredno. Da moja teza ima osnova govori i to da su na groblјima tih nekih „bogumila“ mogu naći i stesani kamenovi – kameni stesci, pogrešno nazvani stečci.

Još jedan dokaz da nije primjereno  srbska groblјa nazivati pravoslavnim je i ovaj nadgrobni spomenik koji ima jedan noviji, a u stvari dosta stari simbol perunike koji automatski negira hrišćanstvo, pošto spada u simbole predhrišćanskih bogova, u ovom slučaju boga neba Peruna. Ljudi simbol perunike nazivaju lјilјanom.

Naveo sam dovolјno primjera koji obezsmišlјavaju nazivanje srbskih grobalјa „pravoslavnim“. Zato predlažem da se od sada za pravoslavna groblјa koristi pojam „Srbska groblјa“.