уторак, мај 28, 2024
Умовања

Pukni zoro, ili pukni Zoro

Pjesmu “Pukni zoro” je napisao Slovenac Robert Pešut poznatiji kao Manjifiko. Radi se o jednoj jako dobroj pjesmi, pjesmi pisanoj za potrebe filma “Montevideo, bog te video”, a ne o nekoj staroj srbskoj pjesmi.

Pjesma je stilski kafanskog tipa i pjesmama ovakvog tipa nije mjesto na ozbiljnim događajima, a pogotovo koje država organizuje. Da bi se neka država shvatila kao ozbiljna pojava, takve moraju da budu i pjesme na zvaničnim događajima. Pjesme moraju biti dostojanstvene, rodoljubive i himnične, a ne patetične i plačljive.

Mnogo dostojanstvenije bi bilo da je na smotri povodom Dana Republike Srpske, recimo svirana ili pjevana “Bilećanska” ili “Po šumama i gorama”. Ne znam zašto se Srbi generalno, a ne samo zapadni Srbi stide pjesama iz naše svijetle nedavne prošlosti kada smo završili kao pobjednici jednog velikog svjetskog rata. Ima toliko moralopodižućih pjesama iz tog slavnog perioda koje bi bile mnogo prigodnije za ovakve događaje nego ove tugaljive.

Kako je krenulo uskoro će svim Srbima i istočnim i zapadnim himna biti “Hajde Jano, kuću da prodamo” i ne samo kuću nego sve, samo da igramo.

Nevjerovatno je koliko se nama Srbima sistematski utuvljuje u glavu da budemo seljačka nacija kafanskog vaspitanja i poimanja stvari, a mi to prihvatamo. Ni jednu modernu državu nije izgradila ni poljoprivreda ni stočarstvo, nego industrija koja počiva na tehnologiji.

Nije cilj da se mi ovde izgradimo nego da se razgradimo i da zaboravimo na . A to se postiže razvijanjem kafanskog mentaliteta. Zato nam i podvaljuju da pjevamo “Pukni zoro” koja je uvertira za “Hajde Jano”.

“Pukni zoro” kada bi se napisalo kao “Pukni Zoro” bi bilo mnogo primjerenije u našem slučaju, ipak su Srbi iznjedrili pucače u naše ugnjetavače i nepravdu.

trebević.net

Duško Bošković