четвртак, јул 18, 2024
Историја

Dan državnosti SR BiH – ZAVNOBiH

U BiH je baš sve kao što je i ova zastava BiH na zgradi jedne institucije u Sarajevu – naopako. I to naopako postavljena baš povodom praznika državnosti Bivše Jugoslavenske Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (BJSRBiH).

Ima više primjera naopako postavljenih BH zastava po Sarajevu nego što ima Srba na radnim mjestima, tako da je teško povjerovati da ovo Srbi rade.

Naopako i paradoksalno je to što oni koji su bili protiv komunista i SFR Jugoslavije, što su pokazali svojim protivustavnim odsjepljivanjem i protiv volje Srba, najbrojnijeg i najnaoružanijeg naroda Jugoslavije, sada slave upravo komunističko-jugoslavenski praznik.

Stiče se dojam da ovaj dan ne slave izistinski iz srca, kao neko civilizacijsko dostignuće, nego samo da bi nervirali Srbe. Jer da zaista iskreno poštuju taj dan, postojala bi negdje u FBiH neka ulica imenovana po predsjedniku prezidijuma ZAVNOBiH-a, dr Vojislavu Kecmanoviću ili po počasnom članu predsjedništva Josifu Staljinu. Bili bi dostojanstveno održavani spomenici zaslužnim: oslobodilačkoj vojsci i ideologiji koja je oslobodila i učinila suverenom Jugoslaviju i u okviru nje formirali SR BiH, a ne zapušteni i oskrnavljeni.

SR BiH je konstituisana da bi se ND Hrvatska kao gubitnička i okupatorska država kaznila oduzimanjem teritorija koje joj inače kroz istoriju nisu nikada ni pripadale, jer prosto Hrvacka nikada nije ni bila suverena država, nego uvijek dio većih carstava, kao što je to bio slučaj i sa Bosnom, a i Hercegovinom koja je kasnije formirana krunom Nemanjića i kojoj su pripadali i neki dijelovi koji su sada u Crnoj gori.

SR BiH u okviru SFR Jugoslavije je napravljena kao ni-ni-ni, tj. i-i-i republika, ni Srbska, ni Hrvacka, ni Muslimanska (tada se nije baratalo sa pojmom Bošnjak), nego kao zajednička, po modelu kako je sazdana i Jugoslavija.

Zaista je dvolično, da ne kažem neku težu kvalifikaciju, slaviti komunističko-jugoslavenski praznik od strane potomaka i sljedbenika onih koji su se ogriješili i o komunizam i o jugoslavenstvo. Radili su generacijama protiv, a rade i sada.

Dosta je već krvi proliveno na svim stranama zbog izhitrenih i nerauzmnih poteza i red bi bio se ne ponavljaju iste greške i da se ne insistira na stvarima koje nas razdvajaju i još više međusobno udaljuju.

I na kraju svih krajeva, ako se želi slaviti ZAVNOBiH, onda bi bio red da se poštuje i zastava te i takve BiH, koja je povodom tog zasjedanja osmišljena, a ne ova neka koju su nam okupatori nacrtali i koju često okreću naopako. Zastava SR BiH svojim izgledom i simbolikom oslikava da je dio Jugoslavije, a ova novonacrtana koja nije dio nikakve naše tradicije, simbolikom upućuje na Evropsku uniju u kojoj nismo, niti ćemo ikada biti, osim kao smetljište i odlagalište i možda izvor nekih energenata i ljudskih resursa.

Insistiranje na ovom prazniku u ovim sadašnjim uslovima očigledno ne doprinosi pomirenju ni među ljudima, a ni sa mozgom.

Duško Bošković