четвртак, јул 18, 2024
Умовања

Острог као вододјелница србства

Једна од профитабилнијих грана у оквиру туризма је вјерски туризам. Профитери су схватили да се може добро зарадити од организованог вођења вјерника по вјерским објектима и разним локацијама битним за идентитет  вјерских система који доминирају човјечанством.

То су на простору Југославије најбоље и прво схватили у Херцеговини, па су осмислили пројекат указања богородице, који је регион „указања“ уздигао у веома профитабилну средину. Са мало јачим пројектором и уз ниску облачност се могу чуда направити. Православци нешто слично покушавају са „проплакавањем“  икона на ранзим мјестима и „чудесним изцјељењима“.

Острог је изузетно профитабилна дестинација вјерског туризма. Сигурно је и Ватикан заинтересован за његов профит. Нису узалуд направили своју државу да не морају плаћати порез Италији. За профит којег Острог постиже и који одлази у Београд, су заинтересовани како сам СПЦ који га убире, тако и држава Црна гора на чијој се територији налази Острог. И сви Срби су у праву. Острог припада свима нама и сви би да убиремо профит од њега. Једни по основу власништва над некретнином, а други по основу локацијете некретнине.

Добро је питање зашто само православни вјерници устају у заштиту ове некретнине у Црној гори, али не и других објеката по другим бившим Југославенским републикама које су у горој позицији.

Жалосно у свему томе је што је позадина свог овог „вјерског“ међусрбског сукоба у ствари новац, а не вјера, која све више постаје само алатка којом се лакше долази до новца. Тешко нам свима падају разне бајке у оваквој ситуацији о томе ко је већи вјерник, већи православац или Србин, као да је сваки Србин вјерски фанатик, ко је гдје регистрован као вјерска институција и чија је регистрација валиднија у данашње вријеме, ко је секташ, а ко је правовјеран.

Само се узалудно трошимо на међусобна надгорњавања и истјеривања неке наше унутрашње правде и права ко ће да буде питан за сваку ситницу, умјесто да се усредоточимо на стварног непријатеља који нас постепено, вишедеценијски, чак и вишевјековно јако ефикасно изцрпљује и разграђује и изнутра и извана.

Паметном доста, а остали у памет.


Душко Бошковић

П.С. Знали неко колико на тржишту може да кошта рука Јована Крститеља?