понедељак, јун 17, 2024
Историја

„Drugi svjetski rat“ kroz Vikipedije

„Drugi svjetski rat“ kroz Vikipedije

Vikipedija kakva god da je, u svakom slučaju je fenomen vrijedan pomena i istraživanja. Danas velika većina ljudi koja voli ići manjom linijom odpora kreće od Vikipedije. Bilo šta hoće neki da napišu, rad za domaću zadaću, neku prezentaciju, maturski, seminarski rad, novinski članak i sl. svi polaze uglavnom od Vikipedije.

Nije problem sa Vikipedijom u oblasti prirodnih nauka, fizike, hemije, matematike, problem su društvene “nauke”, a naročito istorija. Svako ima svoju verziju svakog događaja iz istorije. I što je danas posebno uzelo maha, istoriju pišu oni koji su izgubili rat. Ne pišu Vikipediju samo entuzijasti nego su i vlade odredile ljude i plaćaju ih da se bave Vikipedijom.

Lično sam u samim početcima vršio korekcije na Vikipediji nezadovoljan činjenicama koje se kriju. U tekstu o Stjepanu Vukčiću Kosači samo dodavao njegovu titulu “herceg od Svetog Save”, i kako ja to dodam, poslije izvjesnog vremena to neko obriše. Ja ponovo dodam, to stoji izvjesno vrijeme, pošaljem link jaranima da se pohvalim kako uređujem Vikipediju, a oni kažu da ne piše nikakva titula, znači opet skinuli. I tako više puta. Pa kome dosadi. Elem meni je dosadilo, jer se ne može entuzijasta nositi sa profesionalcima i plaćenicima. Bar dok plaćaju plaćenicima. Kada prestanu pobjeda je naša.

Evo živ primjer kako svaka od tri Vikipedijine ekipe tumači drugi svjetski rat, ko je gdje bio i ko je protiv koga ratovao.

BS Vikipedija

Bosanska, ispravnije bi bilo reći Bošnjačka Vikipedija, uopšte ne svrstava u sukobljene strane Kraljevinu Jugoslaviju koja je napadnuta, ali je sasvim ispravno svrstala NDH na naci-fašisitčku stranu. Namjerno je izbjegnuto spominjanje Srbije, ali se nije izbjeglo spomenuti ko je bio komandant Srbije u to vrijeme i da je bio na naci-fašističkoj strani. Cilj je vjerovatno da se izdigne državnost Hrvacke kakva god da je, a da se srbske tvorevine Jugoslavija i Srbija ignorišu kao da nikada nisu ni postojale.

Ispravno je spominjanje Josipa Broza Tita, glavnokomandujućeg oslobodilačke vojske, koja je bila na strani saveznika. Ponižavajuće je što je naš sajt našeg komandanta stavio na zadnje mjesto, a Staljina, najzaslužnije za oslobađanje Evrope na drugo mjesto. Staljinova Crvena Armija je protutnjala uglavnom Srbijom i oslobađala glavni grad Jugoslavije od naci-fašista, a Anglo-Amerikanci su kao i uvijek djelovali samo sa avijacijom bombardujući i šta treba i šta ne treba.  

SR Vikipedija

Srbska, tačnije Srbijanska, Vikipedija je sve prilično pojednostavila. nema sukobljenih strana, samo komandanti, kao da su to vođe svojih ličnih vojski, a ne državnih. Ispada da su se na prostoru Jugoslavije borio Staljin protiv Hitlera, a mi nismo imali nikakav rat. Sjedili i gledali šta nam se dešava i čekali da se sve samo riješi od sebe, da bi sada trpjeli teror gubitnika u pokušaju prepravljanja istorije.

HR Vikipedija

Hrvacka Vikipedija je do bola najdetaljnija. I oni će najznačajniju državu za pobjedu saveznika u drugom svjetskom ratu na našem kontinentu staviti na drugo mjesto. Za očekivati je i da izbjegnu napisati Njemačka za državu koja je krenula u ekspanziju i napala Kraljevinu Jugoslaviju, nego će to nazvati Trećim rajhom, kako bi se napravio pomak od sadašnje Njemačke.

Takođe su razvodnili i njemački komandni kadar smanjujući krivicu Hitlera, dijeleći odovornost za rat na više ljudi. Malo je nejasno ko su četnici, vjerovatno se misli na Kraljevinu Jugoslaviju kao pravno lice, što nije korektno jer nisu četnici u istoj ravni sa SSSR, SAD, Italijom Japanom i ostalim državama. Nisu četnici država. Bilo bi bliže istini da su napisali Jugoslavenska vojska u otadžbini (JVuO), ali svi znamo da će svi radije napisati „region“, „bivša država“ i slične gluposti, nego da preko usana prevale riječ „Jugoslavija“. Koristim ovu priliku da kažem: „Živjela Jugoslavija, najhumaniji srbski projekat u istoriji ikada“, a vi mislite šta hoćete.

Ispravno je postavljen odnos koji se neće svidjeti nekim Srbima, Tito je na jednoj strani, a Pavelić, Nedić i Mihajlović sa suprotnoj. Ako hrvacka Vikipedija kaže da se Tito borio protiv NDH, onda ne prolazi tvrdnja nekih, da je Tito sarađivao sa Pavelićem i da su njihove vojske bile saveznici, a da je Mihajlović bio na suprotnoj strani od njemačkih vođa.

Elem, nama će na prostoru Jugoslavije biti dobro kada ove tri vikipedije usaglase stavove. Pri čemu se „bosanska“ treba preimenovati u „bošnjačka“.