субота, април 13, 2024
Историја

Spomenički kompleks u selu Tekeriš

Selo Tekeriš u kojem se odigrala istorijska bitka, se nalazi na padini planine Cer, u blizini grada Loznice na zapadu Srbije u mačvanskom okrugu. U njemu se nalazi spomenički kompleks „Srpskim junacima“ koji je posvećen Cerskoj bitki. Bitka se odigrala 1914. godine, u kojoj je srbska vojska izvojevala pobjedu nad austrijskom vojskom. Ko nije imao priliku da posjeti ovo značajno mjesto srbske istorije, neka mu ovaj kratki, ali slikoviti prikaz približi bar dio spomena, a neka i sazna ono što se često ne spominje i ističe dovoljno, a obogačuje saznanje.

Spomen hram na kojem piše: 18. avgusta 1917g. – Večita slava palim za otadžbinu:

Večita slava palim za otadžbinu:

Biste vojskovođa:

Vojvode

Spomenik na kojem piše datum bitke kao i riječi: “Vaša dela su besmrtna”:

Vaša dela su besmrtna

Na zidu spomenika se nalazi više tabli sa posvetama, ali je ova veoma interesantna:

Spomen tabla

Neka i ovaj kamen svedoči i pokolenjima priča o visokoj svesti Čehoslovačke braće koji u Austriskom nasrtaju 1914 god. sa pesmom „Hej Sloveni“ ne ispalivši puške padoše da iz njihove krvi i krvi naših vitezova sa kojima ovde zajedno počivaju nikne sloboda našoj i njhovoj Otadžbini . Slava mučenicima 28. praškog puka!

Ova činjenica pobuđuje na razmišljanje. Danas kada Srbi preispituju mnoge stvari iz prošlosti i stalno razmatraju varijante „šta bi bilo, da je bilo“, napr. šta bi bilo da je napravljena Velika Srbija, a ne Jugoslavija, može isto tako da se postavi pitanje šta bi bilo da su Čehoslovaci, tj. Česi i Slovaci dali svoj veći doprinos u toj bitki, tj. da li bi srbska vojska izvojevala pobjedu da je nijesu Česi i Slovaci sabotirali?

Takođe se malo zna o ućešću i ponašanju zapadnih Srba u Austrijskoj vojsci. Srbi nijesu tako organizovan narod kao Česi, ali su sabotirali vojevanje na mnoge druge načine i svako na svoj originalni način, od pucanja u vazduh ili mimo meta, „razbolijevanja“ pred bitke, izbjegavanja mobilizacije na razne načine i sl.

I da zaključim na kraju, da svi koji imaju negativan stav prema pjesmi „Hej sloveni“ poistovjećujući je sa titoizmom, prave popriličnu grešku. Ta pjesma, kako smo vidjeli, ima sasvijem drugi značaj i iz drugog je konteksta, mnoga je srbska krv prolivena i za nju. Moram da napomenem da u Vikipediji (kada se klikne na predprethodni link) tendenciozno zapadne Srbe nazivaju Hrvatima i to sve više uzima maha tako počinjem da sumnjam da je negdje u vrhu napravljen dogovor između Vatikana i SPC da se svi Srbi ekavci azbučari vode kao Srbi, a svi Srbi ijekavci latiničari vode kao Hrvati. Srbe ikavce su već uspjeli pretvoriti u Hrvate. Nema dokaza za ovo, ali za neke očigledne stvari i ne trebaju dokazi.

Poslušajmo „Hej, Slavs“, za koju postavljač kaže da je Rasijanska:

Duško Bošković, 26.3.7524.(2016.) godine