среда, јул 17, 2024
Историја

Значења симбола “Три прста”

Износим вам резултате мог неакадемског истраживања значења симбола који се показују са три прста. Не мора значити да је ово тачно, али не мора да значи ни да није.

Слика 1. показује данас међу Србима широко распрострањен начин поздрављања и означавања припадности. Овај симбол означава хришћанство тј. симбол хришћанства крст/криж, и вјероватно је старији симбол од слиједећа два.

Слика 2. представља такође хришћанску симболику, али везану за тројство, сваки прст означава елементе тројства и прсти су скупљени, чиме симболишу јединство тројства.

Слика 3. представља варијацију предходног симбола само мало више потенцира јединство тројства. Прсти са скупљеним јагодица у једну тачку много сликовитије приказују јединство тројства.

Модерним маркетингшким језиком речено, слике 2 и 3 представљају симболику “3 у 1”, а слика 1 представља симбол распећа.

Срби када су видјели да се углавном римо-католици поздрављају и заклињу на начин са слике 1 и 2, усвојили су начин да своју припадност својој цркви показују на начин са слике 3.
Све ове симболе и још понеки, је сликар Паја Јовановића насликао на свом раду званом “Таковски устанак” још 1898. године.

Paja Jovanović – Takovski ustanak

Закључак који се намеће је да су ова сва три симбола нешто што Срби одавно користе, али ситничари и детаљисти увијек свему нађу ману, као и разлог за секташење и међусобно конфронтирање.

Муслимани по Балкану овим симболима налазе ману и приписују искључиво негативне особине, при чему се не упитају како други доживаљвају њихов поклич “алаху екбер” или “текбир”.


Елем, на овим просторима никада неће бити мира док се буде инсистирало на различитостима.