уторак, мај 28, 2024
Умовања

Каква је држава БиХ

Антијугославенски оријентисани Срби ће одмах на сами наслов да реагују тврдњом да БиХ није држава, него је државна заједница. Одговор на ову тврдњу је садржан у једној другој општенародној духовитој тврдњи „није говно, него се пас поср’о“. Босна и Херцеговина, бивша југославенска република је нејединствена творевина која је састављена из два дијела, што јој само име то доказује. Састављена је од Босне и од Херцеговине, а подјељена је на два дијела, на Федерацију БиХ и Републику Српску (види насловну слику). При чему се ФБиХ и РС простиру и преко Босне и преко Херцеговине.

Када се спомиње БиХ, често се може чути само „Босна“, док се „Херцеговина“ и не помиње. Такође и становнике из БиХ често називају само Босанцима, нико и не спомиње Херцеговце, као да не постоје. Општој пометњи доприноси и то што често и људе из Херцеговине називају Босанцима. У смислу, била два Босанца, Требињац и Мостарац. Србијанци често становнике БиХ исламске вјере, називају Босанцима, а не Бошњацима како би требало. Јер и мени који нисам муслиман када дођем у Србију се обрадују са ријечима  „ево нашег Босанца“, иако сам ја поријеклом у ствари Херцеговац, тачније Старохерцеговац. Моји су старином са територије садашње Црне горе, која је некада била Херцеговина. Границе држава су очигледно промјењљивије од граница народа.

Мој савјет свима је да када се говори о становницима БиХ да се користи назив Босно-Херцеговци, јер ће тако најмање погријешити. Тако смо и ми називали Чехо-Словаке док су били у једној држави. Нико од нас није знао разлику између Чеха и Словака. А ако се жели прецизније одредити неки Босно-Херцеговац, онда се може рећи Србин, Бошњак, Хрват, Јевреј, Ром, Пакистанац, Сиријац, Авганистанац и ко већ све није добио путовницу БиХ.

Елем, да се овај текст не би претворио само у анализу постојећег стања, ево и једног предвиђања. Мирна Босна, а и Херцеговина, па и цијели Балкан, ће бити само онда када на њему остане један народ једне вјере или невјере, који ће бити довољно монолитан и конзистентан до те мјере  да га нити један освајач неће успјети разјединити, развалити му државу и поробити.

Није ми баш оптимистично предвиђање, али нека ме неко разувјери и побије ову тврдњу аргументима.

Свима свако добро желим.

Живјели и здрави били.

П.С. Насловна слика, карта БиХ је скинута са интернета и тенденциозно у њу није уцртан град Требиње, како би се лакше прогуравала идеја да Херцеговина није стара србска творевина, него нечија друго. Ко каже да завјере не постоје?