понедељак, јун 17, 2024
Умовања

Neki citati iz Kurana radi bolјeg razumijevanja naše situacije

U jednom trenutku su se po Sarajevu počeli pojavlјivati na reklamnim panoima citati iz Kurana, kao što je vidlјivo na naslovnoj fotografiji.  Ko je plaćao ovu kampanjui radi čega nije sada važno, važno je da to da su i nas koji nismo muslimani malo zainteresovali da se pozabavimo tom knjigom.

Našao sam na internetu prevod Kurana i krenuo sa bavlјenjem njime, čisto informativno da vidim o čemu se tu govori, jer sam tako svojevremeno nešto sličnoradio i sa “Svetim pismom”, knjigom u svijetu poznatijom kao “Biblija”. Tada sam se sreo sa začuđujućom činjenicom da su mi tumači te knjige govorili da nisam doboro pročitao napisano. i da to što piše nije tako kako piše nego je drugačije, nekada i skroz deugačije.Htio sam da vidim da li sličan problem nesklada između napisanog i tumačenja napisanog sa kojim sam se sreo sa Biblijom ima i sa Kuranom.

Vjerovatno će mi i za ovih par citata iz Kurana koje vam ovde iznosim, reći da nije to tako kako je napisano nego je nekako drugačije, i da se ne trebaju rečenice gledati samostalno i odvojeno od cijelog sadržaja, nego kao dio cjeline. Na ove fore tumači knjiga uvijek hvataju narod i zamajavaju ga, jer ko danas ima vremena u ovoj goloj borbi za opstanak, da se bavi izučavanjem komplikovanih pisanija tako napisanih da može biti o ovako i onako.

Mnogi znaju iz minulog rata za poklič “Alahu ekber” kojeg mnogi tumače kod nas kao “Bog je jedan”, mada mnogi zapadni prevodioci ovaj poklič tumače kao “Bog je najveći” ili “Bog je veličanstven”.

Oni koji prevodeći ovaj arapski poklič tvrde da je bog jedan griješe pošto u samom Kuranu i to na dva mjesta, a možda i na više, ali ja sam pronašao na dva, piše ovo:

Jasno piše “Mi”, a ne “Ja”, dakle radi se o timskom radu na stvaranju Nebesa i Zemlјe, a ne projektu pojedinca.

Takođe je jasan poziv da se ide u boj, jer ako se ne ide, Bog, ili na arapskom Allah, će vas staviti na nesnosne muke.  Arapska varijanta vjere, dakle, ne govori o Bogu kao nekom dobrom, nego o nekomu koji sve može, pa i da stavlјa na muke.

Protiv koga se poziva u Kuranu u boj? I to jasno piše – protiv mnogobožaca, a kako se ovo napisano tumači to ćete čuti od onih koji su zaduženi da tumače napisano :

Mene kao stanovnika ovog podneblјa samo interesuje kako nas Srbe muslimani vide, kao mnogobožce ili kao jednobožce, jer se u tome krije tajna njihovog odnosa prema nama, kao i našeg odnosa prema njima, da li da strepimo za svoju sudbinu sve dok ima slјedbenika ove knjige ili je strah bezrazložan

 Ako nas zbog slavlјenja naših slava vide kao mnogobožce, jer mimo boga jednoga najvećega slavimo i neke druge bogoliko-čovjekolike entitete, onda je jasno šta treba da rade, jsano im je napisano.

Ali ako nas takođe vide kao jednobožce za šta i sebe smatraju, onda smo svi zajedno pa i cijeli svijet u problemu, jer kao što smo svi pročitali na početku ovog teksta, svijet nije stvarao Jedan nego više njih.

Pa tako ispada da i ovi koji proganjaju mnogobožce su i sami takvi, pa se sva naša istorija svela na proganjanje nas samih kroz razne vjerske sisteme, a valjda sve u cilјu da budemo bolјi. Interesantno bi bilo doznati kako šiiti vide sunite i obrnuto, te u kakvim korelacijama sa i jednim i drugim su vehabije.

Na slijedećem linku možete vidjeti jedan govor u džamiji.

https://brandnewtube.com/v/D6Pjge