субота, април 13, 2024
Остало

Digitalni kriminal

Ovako izgleda obavještenje o napadu na ovu internet stranicu. Za one koji ne znaju američki jezik niti neki sličan kao što su engleski, australijski, novozelandski i sl., u obavještenju piše da je na sajt pokušan upad preko administratorskog naloga i da je nakon dvadeset puta pogrešno unešene lozinke stranica zaključana na četiri sata u smislu nemogućnosti prijavljivanja na nju.

Po sadržaju stranice bi se moglo zaključiti da bi neko mogao imati političkih razloga da je ometa ili onesposobi. Ali kako su napadi iz Dablina, Sideja i Inčeona (Koreja), iako tamo ima naših ljudi, pretpostavka je da se radi o čistom digitalnom kriminalu, preuzimanja kontrole nad sajtom da se onemogući pristup vlasniku, pa da se onda od vlasnika traži novac kako bi mu digi-razbojnik vratio kontrolu nad sajtom, tj. poslao lozinku koju je on promijenio i samo je on zna.

Obično razbojnik otvori neki račun u nekoj banci na nekakvim ostrvima pošto je tu kontrola slabija i nezainteresovanija za sprečavanje novčanih manipulacija i onda pošalje taj račun onome kome uspije da provali u internet stranicu da mu se uplati digi-reket, da bi te ostavili na miru.

Digitalni svijet se ne razlikuje od običnog svijeta samo je za njega potrebno imati više vijuga u glavi, a manje snage, za razliku od stvarnog svijeta, gdje dominira snaga nad vijugama.

Način odbrane konkretno ove stranice se sastoji od unošenja IP adresa sa kojih se vršilo razbojništvo u listu blokiranih adresa. Tako da sa te adrese razbojnik ne može više da napada, moraće da nađe neku drugu.

Borba između dobra i zla je neprestalna.