уторак, мај 28, 2024
Умовања

Svi smo pedofili, a i nismo

Riječ pedofilija je jako problematična. Pogotovo kada se prevede sa grčkog, jer u bukvalnom prevodu znači volјenje dječaka. U nas Srba, pogotovo iz hercegovačko-crnogorskog  podneblјa, je stara tradicija da se muška djeca posebno vole pošto predstavlјaju produženje  loze. Nemanje muškog naslјednika znači  gašenje loze, što je tragedija za rodonačelnike porodica. Mušku djecu treba volјeti, kao uostalom svu djecu svijeta, jer na njima svijet ostaje.

Ali pod pedofilijom se smatra sasvim druga vrsta volјenja, nastrana, u stvari seksualno iskorištavanje dječaka i u širem smislu i djevojčica. Novotarci koji bi da ovladaju svijetom i svima nametnu svoj sistem mišlјenja, su namjerno napravili pometnju sa ovom riječju kako bi iskonsku lјubav nekih naroda prema muškom naslјedniku prikazali kao nastranost, i tako razgradili patrijarhalne društvene odnose.

Ako je neko recimo rusofil, to ne znači da voli seksualno opštiti sa Rusima, nego da voli Ruse kao narod. Ista stvar je i sa germanofilima, frankofilima i sl. Ali ako stavimo u istu ravan riječ pedofilija i rusofilija ne dobije se isti osječaj šta ova dva pojma predstavlјalјu. Iste konstrukcije riječi, a jedna je negativna dok je druga pozitivna.

Zato molim naučnike da smisle novi naziv za nastranosti, ovaj naziv „pedofilija“ nije dobar. Nauka se bruka sa ovim, ali joj nije prvi put.

Na nekoliko mjesta u Sarajevu sam vidio oznaku PDF i dugo se pitao šta li znači (vidi naslovnu sliku). Kako sam profesionalno okrenut računarskim tehnologijama prvo što mi je palo na pamet je bilo da označava PDF format datoteka. Šta ćete, svako gleda na svijet kroz svoju profesonilanu deformaciju. Pa sam se pitao zašto pišu baš taj format datoteka, a ne DOC, XLS, JPG, TXT i ostale iz računarskog svijeta.

A onda mi je odjednom palo na pamet da je ovo možda oznaka za PeDoFile. Možda neko na ulazima zgrada označava da u njima živi neki pedofil, pa da se to zna da se svako pripazi.

Šta vi mislite da li sam u pravu ili ne?

Šta vi mislite šta predstavlјa grafit PDF?