субота, април 13, 2024
Приче

Orange

У републици Југославији се под народном музиком може сматрати у ствари рок музика. Највећи дио народа је био посвећен тој музици и дали јој велики значај и узлет. И ја сам као млади гитариста био фрустриран што се нису могли лакше набавити квалитетни инструменти са Запада, као што се то може сада. Али не могу се сва добра остварити одједном. Нису нам били доступни западни инструменти, али је много шта било наше. Сада можемо набавити било шта са запада, али је све мање ствари наше, постало је страно власништво.

И на нама је примјењен модел као и на Индијанцима. Давали су нам перле, шљокице и разне опијате, а заузврат узимали руднике, брда, шуме, воде, острва…

Многи југославенски гитаристи су чезнули да добрим појачалима Маршал, Фендер, Воx, Оранге и другим. Али некако Оранге није био присутан међу рајом. Чак мислим да су га комунисти забранили да се увози и јавно користе.

Младе углавном не интересује политика, млади желе да се проводе, младићи гањају дјевојке, а и обрнуто, све је подређено дружењу и забави, све друго је споредно. Када човјек напусти те године интензивног младалачког живљења, тек му неке ствари постану јасније, зашто се нешто дешавало, а не нешто друго, схвати позадину догађаја, прогледа.

Сада се стидим што сам икада пожелио да имам Orange. Када погледате овај краћи видео закључићете зашто је то тако. Ако уопште будете и смогли снаге да га погледате до краја због ружних сцена људских наказа. Не знам како би се ова појава могла окарактерисати, гора је од геноцида, гора је и од холокауста. Ово је и противприродно и противбожанско дјеловање.

Не знам који су то циљеви толико важни да се ово уради људима. Какви су то људи који су спремни да ово ураде својој врсти.

Чиме се руководио произвођач појачала који је дао свом производу име по хемијском отрову. Какав то ментални склоп имају ти неки људи, гдје су одрасли, ко их је одгојио, да ли се расли међу људима. И да су расли међу камењем уз изво р сумпорне воде, не би били оволико сурови.

Наравно да ће неки стати у њихову одбрану говорећи како назив творнице нема везе са хемијским ратом. Такође могу рећи и да је ова торта случајно оваква и да нема везе са Хирошимом и Нагасакијем.

Нема постоји на свијету спонтаност, све је повезано међусобно, ако не видљивим, онда невидљивим узрочно-посљедичним везама.