понедељак, јун 17, 2024
Историја

Čija je zemlja Bosna

Ne znam tačno od kojeg datuma je krenulo prepravljanje naše istorije od strane Vatikana koji je krenuo da izbije na Drinu, ali im je trenutno Republika Srpska taj projekat pokvarila, ali čini mi se da je to oduvijek.

Sada su se tom projektu priključili i Muslimani/Bošnjaci koji se mnogo trude da prikažu ovu staru srbsku državu kao nesrbsku, nego nekakvih Bošnjaka. Bošnjaci kao nacija, a kamo li tek narod, nisu postojali ni u SFRJ niti u Kraljevini Jugoslaviji niti u Kraljevini SHS. Teško je povjerovati da je taj narod postojao kroz istoriju svo vrijeme, a odjednom nestao u novijoj istoriji, dugo ga nije bilo, da je odjednom vaskrsnuo 1993. godine objavom u Službenom listu.

Pokazaću u ovom tekstu samo nekoliko neoborivih dokaza o tome da je Bosna od uvijek bila srbska zemlja i da su Srbi u njoj jedini narod.

Dokaz 1

Izsječak uzet sa internet stranice catholicity prije nego li su je ugasili, iz dijela enciklopedije vezane za BiH:

Ovo se odnosi na jedan period, ali je nemoguće da je prije toga postojao neki drugi narod koji je otišao jer su došli Srbi u ovolikom broju, niti je neki Srbin posrbio taj neki bosanski narod koji živješe ovde.

Dokaz 2

Podpis kralja Tvrtka iz 1382. godine jedino spominje Srbe kao narod.

Da ovo nije slučajno, imamo Tvrtkov podpis iz još ranijeg perioda, iz 1378. godine, spominju se Srbi i Bosna.

Prepravljači istorije su izmislili da se ovo azbučno pismo “naziva bosančica” samo da bi odvojili Bosnu od srbske baštine i napravili nekakvu posebnu bosansku baštinu. Bosanac je naziv za Srbina iz Bosne, kao što je Crnogorac naziv za Srbina iz Crne gore, Srbijanac za Srbina iz Srbije itd. U slučaju Hrvacke je napravljena mala podvala, pošto taj nativ nije toponimski nego politički. Hrvacka ne označava neki kraj specifičan po nečemu, nego državu koja pripada Hrvatima, i koja nikada nije bila u definisanim granicama, stalno su se mijenjale.

Ako ko ima kakvu povelju hrvackih vladara iz tog vremena neka nam se da na uvid, da vidimo da slučajno ne liči na ove povelje nemanjićevskog stila. Ovako izgleda podpis Stefana Nemanjića, na povelji koja se čuva u Dubrovačkom arhivu. Pitanje za prepravljače istorije glasi, da možda i povelja Nemanjića nije pisana “bosančicom”, ista su to pisma?

Dokaz 3

Knjiga “Istorija Srba” – Benjamina Kalaja (“Geschichte der Serben”, Pešta, 1878. godina). Nisam čitao ovu knjigu, pa ne znam iz prve ruke, nego tek iz druge, kažu da je u njoj Benjamin smatrao Srbima i Srbijance i Hercegovce i Crnogorce i Dubrovčane i Bosance – Bošnjake, a kada je postavljen za kolonijalnog upravitelja Bosnom i Hercegovinom, sam je zabranio svoju knjigu jer je dobio zadatak da izmisli Bošnjačku naciju u cilju razsrbljavanja Bosne i Hercegovine.

Najbolji primjer za to da su aošnjaštvo u osnovi antisrbstvo je napisao nepoznati ulični grafitopisac.

Dokaz 4

Nadpis sa jednog od stećaka (ispravno je stesak), kraljevstvo jeste bosansko, ali je stanovništvo srbsko.

Dokaz 5

O Bosni su Srbi pjevali kao o svojoj zemlji.