понедељак, јун 17, 2024
Умовања

Predlažem nove podjele Srba

Pored poznatih podjela Srba predlažem još neke dodatne. Nisam ja taj koji dijeli Srbe ovim tekstom, Srbi hoće da se dijele, valja to sada svi jasno vidimo, to nam je u programskom kodu zapisano, takva nam je genetika. Ne ulazeći u to da li ju je takvu bog stvorio, ili smo do nje došli evolucijom ili je u pitanju kombinovano djelovanje, Srbi sami hoće da se dijelimo, pa kada je već to tako, da i ja doprinesem našim drevnim običajima.

„Samo Sloga Srbe Spasava“ je svim Srbima poznata uzrečica, pri čemu u njoj nije definisano pod čijom dirigentskom palicom da se usložimo, pod crkvenom, rojalističkom, republikanskom, okupatorskom ili nekom najnovijom, za sada nekorištenom. A kako ne možemo ni da se dogovorimo da li se kaže „spasava“ ili „spašava“, Predlažem da se usvoji pojam „spasava“, jer potiče od riječi „spas“, a ne „spaš“

Zbog nepreciznosti postojeće uzrečice, predlažem zato najnoviju: „Samo Spoznaja Srbe Spasava“. U vremena ovolikog tehnološkog napredka u cijelom svijetu, trebamo se okrenuti ZNANJU, a ne VJERI. Ova dva pojma su obrnuto proporcionalna. Što se ima manje znanja to je potrebno više vjere da bi čovjek napredovao i opstao. I obrnuto. Što čovjek više spozna stvari, vjera mu sve manje treba u životu. U šta da vjeruje kada sve zna?

Srbi se dijele na Srbe kao stalež i na Srbe kao narod. Srbi kao stalež su prvobitni Srbi u davna vremena koji su bili lovci i koji su obezbjeđivali hranu porodici i plemenu. Vremenom kako su plemena jedni drugima upadali u životne prostore i ugrožavali opstanak jedni drugim, lovci su morali da ovladavaju i borbenim vještinama, postajali su vojska. Srbin je bio oznaka za vojnički stalež kojem je vojevanje postalo osnovno zanimanje. Srbin je bio titula, od tuda ono serdar (Serbar) ili sir u Engleza – Sir(b)

Srbi su bili u stvari ti koji su širili bjelački gen svijetom o čemu svjedoče mnogi toponimi koji imaju u korijenu riječ „srb“ sa bilo kojom kombinacijom samoglasnika. Zato nije preslobodno reći da sada svijetom vlada srbski gen.

Od Srba staleža umnožavanjem i širenjem vremenom je nastao srbski narod. Narod je postajao ovladavajući i razvijajući i druge vještine mimo vojničkih disciplina, pošto je bilo perioda u životu kada nije trebalo ratovati, nego je trebalo i nešto drugo raditi, ako ništa drugo onda da ne bude dosadno i da vrijeme brže prolazi.

Pored podjele Srba na stalež i narod, nameće se još jedna podjela Srba na osnovu stepena samospoznaje: na jednodimenizonalne, dvodimenzionalne, trodimenzionalne i višedimenzionalne Srbe.

Srbi kao stalež kod kojih je vjera=nacija i nacija=vjera, bi bili jednodimentionalni i dvodimenzionalni Srbi, pošto se ne može uspješno vojevati i filozofirati u isto vrijeme.

Trodimenzionalni Srbi bi bili oni koji su prešli iz nivoa staleža u nivo naroda. To su oni koji su spoznali da ne može vjera određivati nekome pripadnost određenom narodu ili naciji, nego su to jezik, običaji i kultura. Srbi kao narod su ljudi koji se međusobno razumiju bez prevodioca i bez tumača. To su u stvari bili Jugoslaveni, drugi naziv za VelikoSrbe koji je bio prihvatljiviiji vladarima svijea pa je ušao lakše u upotrebu.

Višedimenzionalni Srbi su oni produhovljeni Srbi vizionari kojima je ideja ispred materije, ali ne zanemaruju materiju kao osnov potreban za bilo kakvu ideju. U prevodu sa srbskog na srpski, mora čovjek prvo da se najede i napije i da ima sklonište nad glavom da bi mogao da se bavi idejama.

Trenutno nas Srbe iz statusa naroda ponovo žele vratiti na nivo staleža, a kako vidimo to mnogim Srbima i odgovara. Koji će Srbi da nadjačaju koje, ostaje da se vidi, da li će nadjačati stalež narod, ili manjedimenzionalni višedimenzionalne Srbe ostaje da se vidi.

Trenutno se igra tek drugo poluvrijeme, a imaju i produžetci, penali …