уторак, мај 28, 2024
Историја

Koje je ime srbskije, Ivan ili Jovan?

Vlada osjećaj među nekim Srbima, a i među ostalim srbolikim narodima, da je Jovan ime za ne baš obične i svakodnevne Srbe, nego baš za Srbende, a da je ime Ivan nekako nesrbsko ime koje nekako više spada u hrvacku baštinu, mada je skroz nejasno šta je to hrvacka baština, a da nema veze sa srbskom.

Postoje mnogi zapisi iz naše srednjovjekovne istorije, razni dokumenti, dopisi, proglasi, ugovori, pa i cijele knjige i nije nemoguće doprijeti do njih. Pa su neki ljudi došli do ideje da izvlačei iz tih dokumenata vlastita imena Srba koja se pojavljuju u njima i napravili spisak srbskih srednjovjekovnih imena te je Dragana Amarilis taj skraćeni spisak objavila na svom sajtu.

I na tom spisku čiji dio objavljujemo u ovom tekstu se vidi da je u ta vremena kada su živjeli najsrbskiji Srbi, gledano današnjim očima, postojalo među Srbima ime Ivan, ali nije zabilježeno postojanje imena Jovan. Dakle, zaključak koji slijedi je da je srbskije ime Ivan od imena Jovan, te je potrebno ovu činjenicu primiti k znanju . 🙂

Inače bi porijeklo imena i Ivan i Jovan moglo da se veže za istoimene biljke Ivu i Jovu (johu), te ova dva imena nijesu sinonimi, radi se o dva sasvim različita imena i ne treba ih međusobno poistovjećivati, mada ima i drugojačijih (pogrešnih) mišljenja.

I
Ivan; Ivanko; Inoslav

J
Kakoje*; Jara; Jaroslav; Jež

—————

*Vjerovatno je greška u kucanju pa je umjesto Jakoje, napisano Kakoje.

Duško Bošković