недеља, април 28, 2024
Умовања

Ouroboros

Nisu tako davno bili popularni japanski Pokemoni, mnoga djeca su odrastala uz njih vježbajući svoju memoriju pamteći nebrojene likove čudnih imena i čudnih izgleda. Naizgled čudna imena i nisu bila tako čudna kada se otkrilo da su to samo normalni engleski pojmovi pisani unazad. Ekans je bio Snake (zmija), Arbok je bila Kobra.  

Ouroboros, simbol zmije koja grize svoj rep predstavlja simbol kola koje se stalno vrti, simbol neprekidnosti i neprestalnosti. Simbol beskonačnosti je položena osmica, tj. ova dva zmijska kola. Ako se primjeni sa početka pravilo čitanja unazad Ouroboros je “Sorob Oro” – srbsko kolo, oro. Da je kolo srbska baština ne treba posebno objašnjavati.

Sramotno je da na VIkipediji na srbskom jeziku pišu gluposti, koje pišu neki štreberi prepisujući strane izvore. TIm antisrbskim štreberima je najvažnije da kažu kako se nešto kaže na nekom stranom jeziku, a ne vode računa o svom jeziku koji mnogo toga više govori. I namjerno su skrnavili puni naziv kako se ne bi odkrilo ovo o čemu pišem.

Nije sve srbsko što je napisano azbukom, često je i antisrbsko.

Sam naziv za krivudav put kojim se savladava uspon je nazvan serpentina. Ni to nije tako slučajno, i ja neću tražiti korijen riječi ni u san-skitu ni na grčkom ni na latinskom. Sama riječ za zmiju je serpent, a sasvim je očigledno da se i u ovoj riječi krije riječ serbent. Često se glasovi slični po zvučnosti međusobno zamjenjuju, nekada slučajno, a nekada i namjerno da se zatru tragovi izvora.

Opet imamo korijen SRB. Nekako u mnogim riječima imamo ovaj korijen sa raznim samoglasnicima ubačenim među SRB radi lakšeg izgovora mnogim narodima, da bi to bilo slučajno.