понедељак, јун 17, 2024
Остало

Razgovor sa rodonačelnikom muzičkog pravca “Etno tehno”

Dobih zadatak od urednika da napravim razgovor sa jednom mladom muzičkom nadom. Kaže da se malo svi odmorimo od politike i realitija, pa da narodu serviramo i drugih sadržaja. Zašto baš da meni dadne taj zadatak, kada zna da sam vojno-politički analitičar. Mora da sam šta pustio u javnost, čemu tamo nije mjesto, pa me sklanjaju na druge teme. Šta je, tu je, valja zaraditi za kruva i pavlake.

Cijelu bogovetnu noć pred razgovor nisam spavao. Grozničavo sam razmišljao kako da intervjuišem nekoga čiji rad niti sam pratio, niti sam ikada čuo za dotičnu osobu. Osim toga to spada u onu muziku koju i ne slušam osim kada moram, a i to je skoro nikada. Ali sam shvatio da je sa ovim novim naraštajima najvažnije ne ispasti glup i neobavješten, pa sam hrabro krenuo sa pitanjima.

DB: Drago mi je da te mogu predstaviti široj publici i hvala ti što si se odazvao na poziv. Bije te glas, a i to je bolje nego kakav siledžija, da si rodonačelnik jednog novog muzičkog pravca „etno tehno“ i interesuje me zašto baš to ime DJ Ečak?
DJ Ečak: Zašto?! Mati moja mila, pa znao sam da će da mi pošalju neko bezvezno piskaralo da mi postavlja glupava pitanja. Zašto DJ Ečak? Zašto si ti Mirko, Slavko ili već kako se zoveš? Daj, ne mogu ja ovako razgovarat’…

DB: Stani, vrati se. Šalio sam se, evo ide novo pitanje …
DJ Ečak: Zar nisi skontao da ako se bavim tehnom, da je logično da imam naziv tipa DJ, pa nešto. E to nešto je ovo u mene to što jest, pa sve u globalu liči na nešto smisleno i domaće, a strano. Vidim na Jutjubu da je neki Čeh ili Poljak uzeo isto, ali ja sam ipak to prije uradio i prijavio svoje prve pjesme u agenciju, pa ako dođe do suda ja dobijam.

DB: Da li si imao neke uzore?
DJ Ečak: Oooo, mati moja mila, da sam vjernik sada bih se prekrstio i rukama i nogama. Jesam, imao sam. Nama iz Podromanije je uzor Lemi, pa sam se sav bacio na njega.

DB: Aaaaa, znam za Dodika, zapjeva i on ponekada.
DJ Ečak: Kakav bolan Dodik sada?

DB: Pa leMi – Mile Dodik.
DJ Ečak: Ti mene zaje*avaš. Kakav Lemi Dodik? Lemi iz Motorheda. On mi je uzor, ali ne muzički nego zbog brkova. Obično ljudi spajaju brkove sa bradom, a on je sa solufima i to je meni onako baš mrak i epski baš kako su radili naši stari.

DB: A od kuda ideja za „Etno tehno“?
DJ Ečak: Obećao sam staroj da ću se pristojno ponašati, pa ću izdržati do kraja ovog razgovora, ali pitanja su ti zaista prizemna i očekivana. A zašto ovo, a zašto ono? Bilo mi je dosadno u životu mom, pa sam htio da se bavim nečim, kako ne bih završio na šprici. U porodici smo već imali računar i ja sam se dokopao nekog softvera i mic po mic, sklepam pjesmu, a da nisam znao svirati niti jedan instrument. Uzmeš malo neki zvuk ovdje, neki ondje, ima biblioteka zvukova u samom programu, ali nisam htio kao svi da petljam sa semplovima stranih pjevača, nego sam uzeo naše romanijske, ni sam ne znam odakle mi. Skinuo sa nekog sajta. I tako nastade pjesma koja je tehno, jer sam je napravio isključivo uz pomoć tehnologije, već sam ti rekao da ne sviram niti jedan instrument, i etno jer je iz naše etno baštine. Evo je, imam na telefonu jednu napravljenu prije četiri-pet godina, zove se Romanija, pa je poslušaj:


DB: Interesantno. Iako sam ja navikao na skroz drugu muziku, ovo mi zvuči smisleno. Kao da sam čuo i neke vindovs zvukove sa računara. Neobično.
DJ Ečak: Znam ja takve kao ti, prepoznajete se po oblačenju i furci. I moji starci su se palili na Dip Parpl, Cepeline i te stvari. Ima ona od Parpla: pam-pam-pam- pam – pam pampam … „Dim iznad vode“ ili tako nekako. Htio sam da uzmemi taj gitarski rif kao podlogu za neku od svojih pjesama, jer sam čuo da se ne plaća kazna, ako se drpi do tri takta nečije pjesme. Ali sam odustao jer mi se ne uklapa u „Etno tehno“ koncepciju. Evo ti još jedna moja pjesma. Ovog pjevača sam vidio na Jutjubu, otkida. Pjevao je čini i se u crkvi sa svojim jaranima, pa sam malo oko njihovog pjevanja dodao tehnologije

DB: I ova je pjesma interesantno sklepana. Mada slabo da uz ovo narod može da đuska ili da pjeva, da se veseli, pa da je zapamti.
DJ Ečak: Vidim ja da i ti misliš da je muzika samo za veselja i razbibrige. Muzika je vibracija, kolebanje energije iz jedne tačke u drugu. I vibracijama u raznim kombinacijama se može postići mnogo različitih efekata kod čovjeka. Možeš čovjeka da razgališ, razveseliš, rasplačeš, zamisliš … Znam da ovo nije komercijalna muzika i teško da će se daleko probiti, ali ima svoje mejsto pod kapom nebeskom.

DB: Hvala na razgovoru. Živ bio.
DJ Ečak: Ostaj i ti u dobru i veselju. I plati ovo piće što popismo, ja nemam pare. Vidiš i sam da snimam nekomercijalnu muziku.