уторак, мај 28, 2024
Умовања

Postizborna mudrovanja

Predeverali smo još jedan izborni i ciklus i cirkus koji su ponovo pokazali da su izbori u okupiranim državama skoro pa bezsmisleni. Narod bira svoje jahače, živjeći u prividu da su nešto promijenili i da učestvuju u stvaranju svoje sudbine.  

Najbolјi primjer za ovu tvrdnju je što se niko nije pojavio sa programom nenosanja gaća na licu ili  sa programom preispitivanja opravdanosti svih mjera koje su donijeli krizni štabovi koje niko nije birao, nego su postavlјeni. Ta mjesta nisu stručna nego politička i trebala bi biti podložna izborima.

Niko od ovih što se bore za vlast ne skreće pažnju da pretjerano lažiranje podataka vezanih za kovid u cilјu sumnjivog povećavanja broja zaraženih i umrlih može dovesti do toga da bi svjetski vladari malim državicama kao što su sve bivše jugoslavenske republike mogli nametnuti vanrednu vlast pod izgovorom da su naše nesposobne da riješe problem „pandemije“. I tako nam i pored nametnutog OHR, vladara Bosnom i Hercegovinom na vlast postave diktatore strane „stručnjake“. Pa da imamo umjesto demokratije tiraniju ko zna kakvih bjelosvjetskih manipulatora, avantirusta i probisvjeta.

Očigledno je da već sada mnoge države žive pod vlašću kriznih štabova, a ne svojih izabranih vladara. Kada već govorimo o biranju vladara, valјano je spomenuti da ni jedna kralјevina ne bira sebi niti kralјa niti kralјicu, oni su konstanta. Narod ne bira sebi ni papu ni patrijarha niti reisa, nego ih postavlјaju elite. A i to su sve manje duhovne institucije, a sve više svjetovno-političke. Svi koji hoće da se bave politikom trebaju biti podložni direktnom izboru naroda.

Svi za koje se glasalo su morali nositi brnjice, dakle nije se smio pojaviti niko ko bi zagovarao antibrnjicizam i kritikovao teror nad lјudima protivno UN povelјi lјudskih prava. Tačno se zna šta je zabranjeno pominjati, ako se želi učestovati na izborima. Toliko o slobodama.

Uglavnom su političari svi redom iz društvenih „nauka“, a sada su odjednom postali moderni građevinci koji su zagovarali samo gradnju nekih puteva, kružnih tokova, parkova, igrališta za djecu i ostalih manjih građevinskih radova, a niko se nije bavio političkim pitanjima. Ima ko se bavi time – OHR, on je vladar nad BiH i nije podložan izbornoj volјi stanovnika BiH. Narodu se dalo da može samo da bira lјude koji ne smiju da utiču na politiku niti svjetsku niti domaćedržavničku.

Okupator postavlјa lјude na čelo OHR-a koje on hoće i koji će da rade za njihov interes, a ne za interes BiH. Naši domaći vladajući krugovi su ograničeni u djelovanju i tačno se zna kolika im je dužina lanca i u koje sfere ne smiju ni da pogledaju.

Inače je primjetan svjetski fenomen, da se u mnogim državama stalno rotiraju vlade, kako bi se narušio kontinuitet i spriječilo napredovanje država stalnim promjenama lјudi na vlasti, kao i stalno izcrplјivanje ekonomija država čestim izborima. Umjesto da se pare ulažu podizanje standarda stanovika ili u naše tvornice, pare se troše na izbore.

U jednom sistemu koji je uvijek isti, a samo se mijenjaju lјudi u vlasti, suštinski se samo mijenja ekipa jahača naroda. Svi se oni htjeli ili ne moraju ugrađivati u svaku investiciju. Neki pare uzimaju lično za sebe, a neki i za partiju iz koje dolaze. Takav je sistem, on nudi ugrađivanje u svaku transakciju, pa se oko vlasti i bore samo oni koji vole da se ugrađuju i kojim aje to smisao života.

Malo je vjerovatno ali bi bilo interesantno vidjeti na vlasti nekoga ko bi odbio mito, kada se recimo pojavi neki farmako gigant da prodaje svoje sumnjive proizvode koji su nedovolјno testirani i krene sa podmitivanjem. Ljudi se bore oko toga ko će da se dokopa vlasti da bi on uzimao provizije, a ne neko drugi. Ovaj sistem koji je na vlasti počiva na korupciji i zato ju je nemoguće izkorijeniti. Obično se jedni bune i galame da su vlasti u BiH korumpirane, jer su drugi ponudili veću proviziju zbog čega su dobili posao. Ne bune se oni generalno protiv korupcije nego protiv toga što je to neko drugi izkoristio, a ne oni. Napr. Amerikanci ili Japanci će uvijek reći da je neka vlast korumpirana, ako ta vlast da posao Kinezima.

Isto tako se ne bune političari protiv korupcije generalno, nego samo protiv toga što neko drugi uzima, a ne oni. Oko toga se u ovom sistemu bore političari, a ne oko nekih časnih i humanih ideja, ili da brinu o narodu. Sistem je taj kojeg treba mijenjati, a ne lјude. Isti sistem uvijek na površinu izbacuje lјude istog profila i sistema vrijednosti. Narod je uglavnom ovo i shvatio pa je sve manja i manja izlaznost na izbore. Da izbori mogu nešto da promijene, vladari bi ih odmah ukinuli. Čim se osjeti da bi moglo doći do promjene i preraspodjele bogatstva, vladari uvode diktature i teror, kao što ga sada imamo na svjetskom nivou.

Zadnji koji je odbio proviziju od nekog sumnjivog posla je pokojni Momir Bulatović koji je zaradu od posla sa cigaretama htio da stavi u državnu kasu da Crna gora preživi sankcije.

Svako ko skida vlast sa predizbornom pričom da je dosta korupcije, biva na kraju i sam korumpiran. Ali često za manju cijenu od predhodnika. Što odgovara i korporacijama koje vladaju državama, jer manje troše novca na korumpiranje i ostaje im veći profit, kojeg mogu dalјe da ulažu u nova osvajanja.

Još da se završi i ova zapetlјancija oko izbora u SAD, pa da na miru krenemo uočavati podvale koje nam sprovode iza leđa dok se mi bavimo površinskim stvarima.