уторак, мај 28, 2024
Умовања

Шта значи име Разија

Разија је као “муслиманско” име често у нашим крајевима, које нешто значи у турском језику, али ја нећу тражити објашњење тог имена по ријечницима турског језика, као што обично сви траже када тумаче имена југославенских муслимана. Ја ћу понудити своје објашњење па шта буде. Спреман сам на лијепљење разних етикета на мене.

Овај текст неће бити дугачак, јер су све истине кратке и јасне, па им не треба нека превелика елаборација. Гласови “с” и “з” су слични по звучности и лако их је и случајно и намјерно међусобно замијенити. Разија је изворно у ствари Расија, а знано је да Руси у ствари себе називају Расима. Ми за Расију стално говоримо Русија и уносимо сами себи забуну у разумијевање ствари.

Када се из имена Разија избаци слово “Р”, случајно или намјерно, добијемо појам “Азија”. Многи народи тешко изговарају глас “р”, па га онда и не записују и тако се кроз књиге провлачи осакаћено име.

Дакле, појам Азија је изворно био Расија.

Како се у неким језицима ријеч Азија изговара као Аиша, за такозвано муслиманско име Ајша не треба тражити објашњење по ријечницима турског, перзијског и арапског језика шта то у преводи значи, јер је изворно значење Расија и означава носиоце гена “Р” по чему је и добио тај ген име.