четвртак, јул 18, 2024
Остало

Србијанизација Срба

Морао сам реаговати на ову вијест сарајевског медија, тачније источносарајевског.

Сматрам да није мјесто грбу Србије на овом споменику, мада ме нико ништа није ни питао по овом питању, али ето за сада није забрањено јавно износити своје мишљење. Па док и то не пробају да уведу да прозборим коју.

Грб Србије на овом споменику сарајевским Србима може површне посматраче, каквих је највише на свијету, да одведе на закључак да су Срби западно од Дрине и Дунава дошљаци на овај простор. Све друге нације су ту одвајкада, а једино су Срби дошли и овдје и свуда однекуд и као такве дошљаке треба да нас протјерају са свих мјеста тамо негдје одакле смо, а кажу да смо небески народ.

Испада ли то да смо сви ми несрбијански Срби – дијаспора тј. расијање из садашње Србије. Зна ли се шта шта каже на ту тему Француз којег су поставили да води рачуна о нама?

Због оваквих ствари је сасвим јасно зашто се дешава црногорцизам у Црној гори. Нисмо ми србијанска дијаспора, ми смо одвајкада на овом простору западно од Дрине. У Црној гори нису доселили Србијанци, Срби су ту од памтивијека. Као и по Босни, Лики, Далмацији, Херцеговини, Славонији и да не набрајам даље.

Нека се људи из Србије не љуте на моју употребу ријечи Србијанац, ја сам је само извукао из појма Другосрбијанац, којег сам чуо од људи из Србије, да не кажем Србијанаца. Сасвим се оправдано и питам постоје ли онда и Првосрбијанци и ко су они, коју варијанту Срба представљају.

Елем, ми васколики Срби по Балкану морамо сјести да се међусобно договоримо око неких појмова који се користе, да их уједначимо, да не буде свађе око тога да ли Србе Само Слога Спасава или Спашава. И да ту буду Срби из свих крајева, а не да само Срби из Србије одлучују о србским стварима.

Србе Само Свијест Спасава.