четвртак, јул 18, 2024
Остало

Cenzura nedićevaca

Svojevremeno sam redovno pratio sve emisije “Veče sa Ivanom Ivanovićem”. Sjećam se tako emisije u kojoj je gost bio Dragoljub Mićunović, predsjednik Skupštine Srbije i Crne gore i kako je pri kraju emisije rekao da je Nedić hapsio Srbe izbjeglice i predavao Nijemcima na streljanje. Mićunović je i sam bio izbjeglica, čini mi se da je rekao da je sa roditeljima prebjegao u okupiranu Srbiju sa prostora u sadašnjoj Makedoniji. Dao je i neko objašnjenje u smislu da je Nediću bilo lakše i bezbolnije da hapsi srbske izbjeglice, nego domaće Srbe, jer time nije rizikovao pobunu domaćih Srba protiv svoje vlasti. Svako je u Srbiji imao nekoga ko bi se založio za svojeg, a možda ga i osvetio, a izbjeglice obično nisu imale nikoga iza sebe niti su bile u poziciji da se protive. U drugom svjetskom ratu nema ko nije ubijao Srbe.

Kako sam htio ponovo čuti šta je tačno popularni Mićun rekao, pronašao sam video te emisije na Jutjubu i ponovo krenuo sa preslušavanjem. U drugom satu i 29. minutu je cenzor koji očigledno radi na rehabilitacijama saradnika okupatora, vješto isjekao video i izbacio dio o Nediću. Svako može čuti da je Mićunovićeva rečenica nesuvisla iako na prvi mah izgleda kao da je smislena. Osjeti se da nedostaje dio izlaganja.

Na slici imate adresu videa i minutažu spornog dijela, pa se sami uvjerite kako je cenzura odradila svoj posao. U ime čega? U ime mita da je Nedić spasavao izbjeglice? Možda ih je spasavao od klanja u ND Hrvatskoj omogućavajući im da budu civilizovano streljani od njemačke vojske?

Urbani mit da je Nedić spasavao Srbe je razotkriven zahvaljujući Mićunu. Samo treba pronaći u arhivi televizije cijeli snimak prije nego li i njega uklone ili osakate.